Tarih: 31 Mayıs 2022

Doğuş Üniversitesi COST projesinde yer alacak

Avrupa birliği COST programına sunulan ve teklif ediciler listesinde yer alan  CA21126 nolu “Carbon molecular nanostructures in space” isimli kısaca NanoSpace olarak adlandırdığımız proje önerimisi kabul görmüştür. Son 10 yıldır giderek artan bir ilgi ile araştırılan uzaydaki karbon molekülleri ve nano yapıları konusuna bundan 6 yıl önce yayınlanan ve basın yayınımızda da ses getiren bir çalışma olmuştur.

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/dunyadaki-yasamin-tohumlari-uzaydan-gelmis-olabilir-40320245

Proje 37 ülkeden 118 araştırmacının önerisi ile yazıldı, Eylül-Ekim 2022 aylarında başlayıp 4 yıl sürmesi planlanıyor. Bu süre zarfında Doğuş Üniversitesi yürütücülüğünde ilerleyen diğer 1001 projemin bursiyeri olarak çalışan, eş danışmanlığını yürüttüğüm ve tezini bu konuda yapan yüksek lisans öğrencim ile projeye de aktif destek vermeyi planlıyoruz. Şu anda projenin yürütme komitesinin belirlenmesi aşamasında ve ülkemizi temsil etmek için girişimleri bu sabah başlattım. Olumlu netice almayı ümit ediyorum.

Gebze Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nden Dr. Doğan Erbahar’ın dünyanın en prestijli bilim yayıncısı olan Nature Group’un tüm doğa bilimlerini kapsayan dergisi Scientific Reports’da yayımladığı son makaleye göre, 'dünyadaki yaşamın tohumlarının uzayda atıldığı' ihtimali hiç de düşük bir ihtimal olmadığını gösteriyor.