Tarih: 13 Mart 2023
İstiklal Marşı'nın Kabulünün 102. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Özel Programı
İstiklâl Marşı’nın kabulünün 102. yılını kutlamak ve Mehmet Âkif Ersoy’u anmak üzere Doğuş Üniversitesi Türk Dili ve İnkılâp Tarihi Birim Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hakan Kaya tarafından hazırlanan ve sunulan “12 Mart İstiklâl Marşı’nın Kabulü Özel Programı”, Beykoz Belediyesi tarafından kültür hayatımıza katılan “Mehmet Âkif Ersoy Şiir Müzesi”nde gerçekleştirildi.
2022 yılındaki özel program İstanbul’un Beyoğlu ilçesi Galatasaray semti, İstiklal Caddesi ile Acara Sokağı’nın kesiştiği noktada yer alan, İstiklâl Marşımızın yazarı, Millî Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un 16 Haziran 1936 tarihinde Türkiye’ye döndüğünde yerleştiği ve ölümüne kadar yaşadığı, bugün Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı “Mehmet Âkif Ersoy Hatıra Evi”nin yer aldığı Mısır Apartmanı’ndan gerçekleştirilmişti.
(https://www.youtube.com/watch?v=ki0pXOrhyfs&t=1272s)
Bu yıl da Mehmet Âkif’in nesillerden nesillere aktarılmasını sağlayacak, Millî Şairimizin şiir kitapları ve başyazarlığını yaptığı dergiler, fikri ve edebi mücadelesini anlatan yayınların, hayatından kesitlerin sergilendiği bir müzeden, Beykoz Belediyesi tarafından kültür hayatımıza katkı sağlayan “Mehmet Âkif Ersoy Şiir Müzesi”nden özel bir program yapıldı.
Beykoz Merkez Mahallesi Cami Sokak’taki Mehmet Âkif Ersoy Şiir Müzesi’nde yapılan programın konuğu İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İstanbul Şehir ve Kültür Merkezi Öğretim Görevlisi Aykut Nasip Kelebek’ti.
Programda, bir yandan şair, yazar, gazeteci olarak eserleriyle kültür hayatımız içinde önemli bir yeri olan bir yandan da bizzat Millî Mücadele’nin ön sıralarında yer alarak istiklâl mücadelesine büyük katkı sağlayan ‘Mehmet Âkif Ersoy’ anlatıldığı gibi İstiklâl Marşımızın halkın birlik ve beraberlik duygularına sağladığı katkıdan bahsedildi. Aykut Nasip Kelebek aynı zamanda müzenin kuruluş sürecinde müze sorumlusu olarak çalıştığı için müzenin kuruluş süreci, sergilenen eserler, yapılan faaliyetler ve müzenin bölümleri hakkında da geniş bilgi verdi.
Program sonunda, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Kaya, Sırat-ı Müstakim dergisinin orijinal koleksiyonunu, Mısır’da basılmış olan Gölgeler kitabını ve diğer önemli eserleri Öğr. Gör. Aykut Nasip Kelebek birlikte inceledi ve eserler hakkında detaylı bilgiler aldı.
Bu özel programın tüm detayları, Doğuş Üniversitesi resmî Youtube hesabında yayındadır. (https://www.youtube.com/@dogusuniversitesi214)